Добре дошли в марка: Macallan

Macallan

На ценителите на фините напитки предлагаме луксозното Macallan Whiskey на невероятно изгодна цена.  Опитайте вкуса на един от дестилатите, с които Шотландия има пълното право да се гордее, за да се уверите лично, че финансовата му стойност отговаря напълно на перфектните му качества. Partydrinks.bg ще ви зарадва с най-ярките представители на прочутата дестилерия, включително с 30-годишното Old&Rare от 1985г.

Продукт, оценяван като произведение на изкуството

В случай че сте леко озадачени от изключително високата за бутилка уиски Macallan цена, включително в нашия каталог, бързаме да ви уверим, че за шедьовър, дестилиран в Craigellachie, Moray са плащани много по-високи суми. През 2007г. бутилка от 1926г. е продадена на търг в Christie’s за сумата от 54 000$. Още по-впечатляваща е цената, на която е закупен 64-годишен сингъл малц на търга в Sotheby’s през 2010г. – 460 000 $.

За незапознатите уточняваме, че това са аукционни къщи, организиращи търгове на антиквариат и произведения на изкуството. Грандиозните продажби след оспорвано наддаване доказват, че уискитата на Macallan са творби, създадени от талантливи майстори, които няма да бъдат консумирани, а съхранявани като реликви за бъдещите поколения.

Дестилерия Макалън произвежда отлежали, първокласни сингъл малцови уискита. Както вече споменахме, тя се намира в селището Craigellachie в областта Морей, Шотландия и функционира легално от 1929г., когато е официално лицензирана. Производството се осъществява от компанията Macallan Distillers Ltd., която става собственост на дъщерното дружество на групата Edrington, закупила марката от Highland Distillers през 1999 г.

Към 2009г. уиски Macallan  е третият най-продаван сингъл малц в света след Glenfiddich и Glenlivet с над 500 000 каси годишно. В средата на 2011 г. Edrington Group съобщава, че продажбите на марката от предходната година са се увеличили с 8% достигайки над 700 000 каси, както и, че компанията е открила свой офис в Ню Йорк, за да продължи растежа си на американския пазар.

Първоначално „Макалънът”, както го наричат верните му почитатели, е отлежавал единствено в дъбови шери бъчви, донесени от дестилерията Херес в Испания, но от 2004г. марката представя нов основен продукт - серията Fine Oak, при която уискито се омекотява не само в Sherry, но и в бърбън дъбови бъчви.

Производствената база (сграда и имот) са много по-стари от основната дейност, протичаща в нея. Построена през 1700г. върху имот от почти 400 акра, от които най-малко 100 акра се засяват ежегодно с първокласен ечемик от сорта Minstrel, нужен за производството на премиум клас уискитата от вида Single Malt.

Технология на производство

Дестилерията Макалън произвежда поредица от експресии в основната си серия Sherry Oak, като най-разпространен е 12-годишният скоч, макар 10 и 18-годишните експресии с алкохолен градус 58% ABV да са също широко представени. В специализираните (бутикови) магазини могат да се намерят и по-стари и много по-скъпи версии на 25 и 30 години.

За да се получи превъзходно и меко уиски, Макалън взимат едва 16% от получения в казаните дестилат, за да го налеят в бъчвите от херес и бърбън за отлежаване. Този метод на производство е познат с термина „Cut”, за който характерно е алкохолното съдържание от точно 69.8%. Нито повече, нито по-малко.

Поради факта, че по-голямата част от вкуса на уискито се формира от бъчвите, в които то узрява The Macallan’s не пестят средства и усилия в подбора на съдовете. Голяма част от буретата се правят на място с внимателно подбрани материали от различни краища на света. Бъчвите от испанския Херес придават на уискито вкус и аромат на пикантни подправки, сушени плодове, цитруси и шоколад.

Когато срещнете отлежало 30-годишно „старо и рядко” уиски Macallan на цена, възлизаща на 4-цифрена сума, не се учудвайте, защото вкусът му със сигурност превъзхожда многократно всичко, което сте опитвали до момента. Шери-буретата, внесени от Америка обогатяват скоча с нотки на сладки цитруси, ванилия, пикантни подправки и сладък дъбов аромат. Същото се отнася и за бърбън-бъчвите, с разликата, че те внасят и лек кокосов нюанс.

Разглеждайки специалната ни колекция, със сигурност ще забележите разликата в цвета на различните експресии. По светлия или по-тъмен нюанс можете да определите коя серия в какъв вид бъчва е узрявала. Цветът е изцяло натурален, придобит от взаимодействието между дървото и спирта.

За разлика от други дестилатори, майсторите на Макалън не си позволяват вмешателство в естествените процеси. На много по-късен етап (2004г.) дестилерията си позволява за първи път да предлага сингъл малц експресии, ватени с уиски, узряло в бурета, различни от екс шери.

Популяризиране

Маркетинговите стратегии за повишаване популярността на Макалън уиски не познават граници. Освен, че биват разигравани на търг в двете водещи аукционни къщи – Кристис и Сотби за баснословни суми, различни бутилки се появяват периодично в кино и телевизионни филми, включително в сериалите Suits и Better Call Saul.

Поредицата за Джеймс Бонд отбеляза своята 50-годишнина през 2012г. с излизането на екран на филма Skyfall. Едва ли има по-добър начин да отбележиш половин вековен юбилей от това да вдигнеш тост с "50-year-old Macallan". Твърде скъпо, твърде специално – уискито от този раздел на нашия онлайн магазин не е предназначено за масова консумация. То е създадено за ограничен кръг потребители. Ако сте от тях – очакваме вашата поръчка.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!