Добре дошли в марка: Dom Pérignon

Dom Pérignon

Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)

Dom Pérignon

Едва ли има човек, който да не е чувал за прословутото шампанско Дом Периньон, макар не всеки да е вкусвал превъзходния му вкус. Името се е превърнало в нарицателно за луксозните пенливи вина и в синоним на самия лукс. Partydrinks.bg ви предлага да се докоснете до едни от най-добрите реколти. Бяло и розе – празникът вече е на път да стане незабравим.

Какво вероятно не знаете?

Шампанското Dom Perignon се предлага на цена, която не всеки може да си позволи, освен ако не се касае за наистина важен повод. Въпреки че не е напитка за всяка уста, хората обикновено познават неговата история, включително легендата за монаха-винопроизводител от областта Шампан, който неволно създал пенливото вино, за което днес мечтаят всички.

Има няколко малко известни факта, които ще ви превърнат в експерт по Dom Pérignon. Ще ви запознаем с тях, за да можете следващият път, когато отпивате от омайващата пенлива течност да изпъкнете като истински познавач. Влагайки една не съвсем скромна сума пари в този течен лукс, вие сте задължени да познавате марката и традициите, превърнали я в синоним на финансов просперитет.

Произход

Дом Периньон е име на шампанско, а не винарната, която го произвежда. То представлява всъщност престижна реколта - cuvée, или tête de cuvée, която е топ шампанското, произведено от даден производител. Уважаваната къща Шампан създава Дом Периньон през 20-те години на миналия век като най-добрата си реколта.

Виното носи името на бенедиктински монах, живял в Шампан. Дом Пиер Периньон, е монах от 17-ти век, живял в абатството Hautvillers, където е бил и майстор на избата. Вярва се, че упоритата му работа е доближила монаха до Бога, който възпламенил мечтата му да създаде „най-доброто вино в света“.

Легендата за вторичната ферментация на виното, поради неразтворената заради студа захар е просто мит. Добавянето на захар към виното за започване на втора ферментация е документирано шест години преди Dom Pеrignon дори да постъпи в абатството в Hautvillers.

Той обаче прави няколко важни нововъведения в производството на шампанско, например разработва техника, използвана за производството на бяло вино от червено грозде и блендиране на гроздови сортове, за да се получат превъзходни вина.

Въпреки престижа си и доста високата за бутилка Дом Периньон цена, то не може да бъде класифицирано като Grand Cru Champagne. Само определени лозя в Шампан се класифицират като Grand Cru, и шампанското трябва да се прави само от тези сортове. Престижната марка се прави с много грозде от лозята на Grand Cru, но всяка бленда винаги включва гроздов масив от оригиналния парцел в абатството Hautvillers, което е класифицирано под Premier Cru.

Всяка бутилка е vintage

Всяко бутилиране на Дом Периньон съдържа гроздов масив само от една година, показвайки уникалните характеристики на реколтата. Марката не произвежда вина, които не са отлежали. Има години, в които липсва изобщо реколта. Майсторът на избата в момента Ричард Джефрой, ще произвежда и пуска само реколти, които ще са над 20 годишни. По правило той произвежда не повече от шест реколти на всяко десетилетие.

Шампанското с прочутото име е смес от Пино Ноар и Шардоне. Докато процентите се променят при различните реколти, виното винаги се основава на тези два ключови сорта грозде. Процентът обикновено е между 50/50 и 60/40 в полза на един от двата. Отлежава в бутилка поне 7 години преди пускането му на пазара, а някои издания са отлежали дори много повече.

Има и розе версия на прочутото пенливо вино, което ще откриете дори в уникалната ни колекция. Произведено за първи път през 1959г., розето често е по-скъпо от стандартния Dom Pérignon. И двете са „single-vintage”, но розето е базирано на Pinot Noir.

И в заключение, един полезен съвет за сервирането – никога не се опитвайте да махнете фолиото около телената решетка на Дом Периньон. Бутилката използва традиционно антично фолио, което трябва да остане на своето място върху бутилката. Вместо това издърпайте тапата през фолиото и извадете телта, сякаш фолиото изобщо го няма.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!