Добре дошли в марка: Jameson

Jameson

Wiskey Jameson на ексклузивна цена от Partyddrinks.bg. Опитайте един от основните конкуренти на шотландските сингъл малцове и бленди, за да се уверите, че дестилерията Мидълтън знае как да отвърне на предизвикателството. Нашата колекция включва шампионите на престижната марка, представени в единични бройки, на стек и под формата на страхотни подаръчни комплекти.

Представяне

Jameson е №1 сред ирландските уискита, подходящо както за шотове, така и за коктейли. Както всяка легенда, и тази се ражда от една мечта – тази на Джон Джеймисън да се включи в процъфтяващия бизнес на дестилирането. Реализирането на мечтата си той започва в 1770г., когато в Дъблин кипи бум на производството. На този факт се уповава и младият Джон, макар да отказва да поеме по прекия път, залагайки на качеството на продукта.

Той създава популярния днес бранд от основи, подбирайки най-добрия ечемик и бъчви, съсредоточавайки цялата операция на едно място, така че качеството на уискито да бъде 100% гарантирано. В резултат на дългогодишна усилена работа уиски Джеймисън се налага трайно на пазара. Бизнес философията му е в сила и днес, макар да се прилага не в старата дестилерия, а в нова, под шапката на друга компания.

Профилът на Джеймисън е отражение на майсторските техники на блендиране на уискита, отлежали в различни видове бъчви, в това число: екс шери, бърбън и порто. Точно те имат заслугата за комплексния вкус на уискито, представено в този раздел на нашия онлайн каталог. Jameson с достъпната си цена и високо качество е най-продаваното ирландско уиски в света.

Основните му съставки са малцован и немалцован ечемик, царевица и ирландска вода от река Dungourney, извираща в близост до дестилерията. Под това име се предлагат основно блендирани уискита от медни казани и зърнен дестилат, тройно дестилиран до получаване на характерната му мекота. Отлежава в бърбън и шери бъчви от 4 до 7 години.

Начините, по които днес се консумира уиски Jameson са разнообразни. Класиката е чисто или с лед, но може да се използва като съставка на джинджифилов ейл, включващ 1 част Jameson и 2 части джинджифилов ейл. Уиски № 1 от Ирландия е съставка и на много коктейли, сред които: Ирландска лимонада, ирландско кафе, The Midleton Mule, The Tipperary, Salt & Honey, Iced Coffee, The Grand Stretch, House Hot Whiskey и The Granny Smithfield.

Малко известни факти

Една от причините за главоломния успех на Джеймисън, освен достъпната му цена е успешната рекламна кампания, в която умело древни митове се представят за истина. Ако сте любител на блендите на бранда, е по-добре да знаете истинската история, подкрепена от факти, вместо да се доверявате на ирландския фолклор.

Един от малко известните факти, касаещи уиски Jameson е мястото му в световните класации за алкохолни напитки. 2014г. блендите на марката са класирани на 41-во място сред всички спиртни алкохоли, превръщайки се в единственото ирландско уиски, влязло в Топ 100.

Най-странният факт, може би е потеклото на самия основател на марката. Джон Джеймисън е шотландец, който дава на Ирландия повод за национална гордост. Роден в Алоа в средата на 1740г., преди да се заеме с производствена дейност той има успешна адвокатска кариера. Семейството на жена му Маргарет има добре известна верига от дестилерии, сред които „Bow Street“ в Дъблин.

Годината 1780, отбелязана на бутилките уиски Jameson, предлагани при нас на достъпна цена, е всъщност годината, в която дестилерия Bow Street е основана от Джонатан Стайн. Джон Джеймисън е привлечен като генерален директор и става пълноправен собственик едва през 1805г.

Семейният герб, който също ще откриете на етикета, включва мотото „Sine Metu“, означаващо „без страх“. Семейството получава герба в чест на преследването на пирати по шотландското крайбрежие през седемнадесети век. Дестилерията не продава уиски Джеймисън в бутилки до 1968г. В продължение на почти два века уискито се продава единствено в бъчви на облигационерите.

От 70-те години на миналия век една компания Irish Distillers произвежда всички уискита в Ирландия. Тя е сформирана чрез сливането на John Power & Son, John Jameson & Son и Cork Distillery Company през 1966 г. и по-късно Bushmills. Оттогава любимото на милиони Jameson уиски се произвежда в дестилерията на кооперацията в Cork.

Днес Pernod Ricard, една от най-големите компании за алкохол в света, базирана във Франция, притежава марката Jameson, придобивайки Irish Distillers в края на 80-те години на миналия век. До тогава едва половината от произведеното количество напуска своята родина, докато в момента 90% от продукцията (над 5 милиона каси годишно) е за износ.

Обичано и недолюбвано от някои, уискито, представено в този раздел е причина в Ирландия изобщо да има дестилационни фабрики. Главоломният растеж на бранда е впечатляващ. Само през изминалата година са продадени 6.5 милиона каси, отбелязвайки дву и трицифрен растеж на 80 световни пазара.

Характеристики

Ако все още не познавате вкуса, но сте привлечени от ирландското Джеймисън уиски и достъпната му цена, то ето какво трябва да очаквате: То притежава сладък аромат на малцов ечемик с маслени нотки и оттенък на фин дъб. Небцето долавя същото, само че зърното се усеща по-тъмно и по-наситено, смесено с нотки на пикантни ядки.

Освен еликсир за ценители, тази бленда е и чудесна съставка за коктейли. Прословутото Irish Coffe е в голяма степен базирано на уискитата на прочутия бранд, както и коктейлите  Leprechaun, Ginger и сметановия Irish Eyes, които стават по комплексни с негово участие.

Прочутото Jameson уиски Gold Reserve е добро въведение в света на превъзходните ирландски бленди. То е с малко по-силен алкохолен градус - 43% ABV спрямо 40% при останалите бленди на марката. Силата му определено се долавя от носа, но впоследствие се появява истинската награда - деликатните нотки на ванилия и дъб.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!