ДОБРЕ ДОШЛИ В КАТЕГОРИЯ: Ликьори/аперитиви

Специална селекция от аперитиви с премиум качество и на достъпна цена ви очаква тук. Доставка на адрес в София и страната на всякакви количества.Аперитиви и Ликьори с гарантирано качество и изгодна цена с доставка до адрес за цяла България и град София

Посрещането на важни гости винаги трябва да започва с качествен и внимателно подбран вид аперитив. В това отношение Partydrinks.bg ви предлага изумително разнообразие. Продуктовият ни асортимент включва над 100 първокласни видове ликьори на престижни марки с цени, многократно по-ниски от тези в повечето специализирани магазини.

Традиции, история, разновидности

Културата на хранене задължава преди да се сервира храната, да бъде поднесен определен вид спиртно питие, чиято цел е да възбуди апетита, а понякога и да спомогне за обработката на погълнатата впоследствие храна. Вероятно сте срещали термина „дижестив”. Английският корен на думата показва тясна обвързаност на алкохола с храносмилателната система.

Исторически факти показват, че практиката да се сервират аперитиви, предимно ликьори от различни видове датира още от древен Египет. Спорно е кога точно традицията се е наложила по целия свят, но болшинството историци смятат, че Европа първа е прегърнала идеята да се поднасят леко подсладени и често дори горчиви питиета преди хранене.

Първият аперитив произхожда от Торино Италия, и днес едва ли има човек, който да не е опитвал богатия му на сладко-горчиви нотки вкус. Първата в света марка вермут „Carpano Classico” е създадена от Антонио Бенедето Карпано през 1786г. Днес леко горчивото питие е основа на много коктейли, най-известният от които е Мартинито.

Интересно е, че никога не е имало строго определен вид алкохол, който единствен да е притежавал свойството да отваря апетита и благоприятства храносмилането. По правило за целта се е поднасял някакъв вид ликьор, заедно с леко и неангажиращо мезе – ядки или маслини. Ако се чудите защо мартинито винаги се гарнира с маслина, то вече сте запознати с историческата обусловеност на тази практика.

В Испания, а по-късно и в Обединеното кралство като аперитив се е наложило шерито. Подобно на напитката Порто, шерито започва живота си като вино, което впоследствие бива подсилено чрез специален вид неутрален спирт. Освен, че алкохолният му градус бива повишен, процесите по ферментиране на гроздето се прекъсват чрез „убиване” на остатъчните дрожди в гроздовите джибри.

Аперитивът Шери се прави от специални сортове грозде, виреещи в Испания - Palomino Basto, Palomino Fino, Pedro Ximenez и Muscat. Алкохолният му процент на обем течност варира между 20 – 22%. Сходен, но и доста различен е вермутът. За производството на вермут се използва подсилено вино от сходни сортове грозде, както и неутрален спирт, плюс билки и подправки за аромат - задължително пелин.

Алкохолното съдържание на вермута е 15-18%, като за разлика от шерито и портото, той не се подлага на отлежаване. Определени видове могат да се оставят за известно време да отлежат в дървени бъчви, но това не е типична практика при производството. Най-известните вермут марки са: Carpano, Martini & Rossi, Noilly Prat, Cinzano, Dolin, Cocchi.

Днес на пазара ще срещнете бял и червен вермут на различна цена. И двата класически представителя на аперитива имат дългогодишна история, но различен географски произход. Докато червеният се асоциира главно с Италия, то белият (сух) се свързва с Франция, която е родина и на други два класически дижестива – Пастисът и Абсентът.

Царицата на горчивките - Angostura Bitter

Малко хора са чували за напитката Ангостура битер, но тя е изключително важна съставка на повечето коктейли и аперитиви, предлагани в барове и ресторанти. Всъщност, битерът е тинктура (спиртен извлек) от много на брой билки (включително пелин) със силно горчив вкус. Използва се единствено за овкусяване в минимални количества.

Създател на Angostura Bitter е главният хирург в армията на Симон Боливар Johann Gottlieb Benjamin Siegert. Малко вероятно е да сте чували това име, но със сигурност сте виждали етикет с инициалите му J.G.B. Разквартирован в малкото венецуелско градче Ангостура, Зигерт е силно привлечен от растенията, виреещи в региона. От тях той приготвя силно горчиво лекарство, с което да подобри здравето на членовете на войската.

Горчивият ликьор е с доста висока цена, предвид факта, че се предлага в малки бутилки от 200 мл. Вероятно цената е твърде висока, поради един много интересен фактор – мистичността, в която е обвита формулата на тинктурата. По въпроса се спекулира от години, включително, че царицата на горчивките включва над 40 вида билки.

Рецептата на Angostura Bitter е позната на само пет човека в целия свят. Тези петима посветени са сключили пакт никога да не летят заедно с един и същи самолет, и дори да не се хранят заедно в един и същи ресторант. Мястото, където сместа се приготвя се нарича „Светилище”, а до него имат достъп само пет човека на планетата. Те миксират базовия концентрат, след което го предават в производствената база за дообработка и бутилиране.

Подобна мистерия не може да не ви подтикне да опитате аперитив, приготвен с Ангостура Битер. Което и да е предпочитаното от вас питие - ликьор, ние ще ви го предоставим в оригинален вариант на много изгодна цена. Цените на продуктите ни не са обвързани с поръчаните количества.

Виж още

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!