Добре дошли в марка: Glenfiddich

Glenfiddich

Отлежали 12, 14, 15, 21 и дори 40-годишни уискита Glenfiddich на ексклузивна цена. Тази страница на онлайн магазин Partydrinks предлага специалитети за отбрани ценители. Представени в изискани, стилни опаковки и в луксозни дървени кутии, продукцията на водещата шотландска дестиларна могат да бъдат и страхотен подарък.

История, която продължава да бъде писана

Малцина са създали своята дестилерия със собствените си голи ръце, но именно по този начин Уилям Грант започва да пише историята на една от водещите шотландски дестилерии. В продължение на 20 години той подхранва мечтата си да създаде най-доброто питие (dram) в долината и с помощта на своето семейство успява.

През лятото на 1886 г., заедно със седемте си сина и двете си дъщери, Грант се заема да реализира амбицията на живота си. Заедно те започват ръчно да строят дестилерията си, камък по камък. След едногодишна работа тя е готова и наречена от своя създател Гленфидих – от келтски „долината на елена”.

Страстта, решителността и пионерският дух на Уилям продължава да бъде водеща сила и днес. Glenfiddich е едно от малкото дестилационни предприятия, които остават изцяло семейни, продължавайки да произвеждат най-награждаваното Single Malt шотландско уиски в света. Първата капка спирт след едногодишни усилия и тежък труд пада от медните дестилационни казани на Коледа 1887г.

1923- забраната  за дестилиране в Шотландия е в разгара си. Внукът на Уилям Грант - Гордън се присъединява към семейната фирма, изненадва индустрията и увеличава производството на уиски. С края на десетилетието и закона, производството претърпява истински бум. Днес това е една от шестте дестилерии, които все още работят в Шотландия, готови да посрещнат нарастващото търсене на качествено, отлежало уиски Гленфидих, въпреки високата му цена.

Пренасяйки се към 1957г. стигаме до момента, в който Чарлз Гордън, правнукът на основателя, настоява да има медничари на място в дестилерията. Те са редки и квалифицирани майстори, винаги под ръка, за да изграждат и поддържат уникално оформените и оразмерени медни казани.

Скоро, след като медничарите са докарани на място, Гордън Грант построява и собствена фабрика за производство на бъчви. Тази дестилерия никога не е подценявала значението на бъчвите за производството на изключителни уискита. Местната бъчварница е една от малкото, използвани в дестилериите днес.

Вода, въздух и малцов ечемик – троица, комбинирана умело в производството на уиски Glenfiddich. То вдъхновява влиятелния дизайнер от ХХ век Ханс Шлегер да създаде радикален дизайн за своето време - триъгълната бутилка.

Санди Грант Гордън, друг правнук , е толкова горд от сингъл малца на своята дестилерия, че го прави първия, който активно се рекламира извън пределите на страната. Потребителите по целия свят, свикнали на шотландските бленди, са подтикнати към изкушението Single Malt, до момента добре пазена тайна на шотландците.

1987 е специална година за дестилерията. Тя празнува своя 100 годишен юбилей, чествайки своя основател, мечтаещ да създаде перфектния „драм” (глътка от шотл.) в долината на елена. През 1991г. в свободна продажба са пуснати едни от най-колекционираните редки уискита. Сред тях е първото ватирано 50-годишно уиски, смесено до съвършенство от девет бъчви, положени през 30-те години на миналия век.

Независим, както винаги, изобретателният дух на Glenfiddich не пресъхва. С над 35 годишен опит и пълното признание на индустрията, петият по ред малц майстор на компанията създава Solera Vat – пионерски процес, използван за производство на 15-годишните експресии. Те и до днес са награждавани за своите комплексни и интензивни вкусове.

През 2001г е пуснато най-старото уиски Гленфидих. В далечната 1937 година бъчва № 843 е напълнена и започва своята 64-годишна Одисея. Майсторите на избата го наблюдават, но и ангелите вземат своя дял, оставяйки едва 61 бутилки от този изключително рядък сингъл малц.

2009 е годината на второто ватиране на 50-годишните уискита. Точно 50 ръчно издухани, индивидуално номерирани бутилки се освобождават всяка година. Снабдени са с печат от шотландско сребро и завършени с ръчно зашити кожи. Точно като коженото списание, което Уилям внимателно е пазил в младите си години.

Поради изключително обилните снегове на зима 2010г. някои от покривите на избата са разрушени, оставяйки изложени на зимното небе скъпоценни зрели бъчви. Отговорниците за избата работят денонощно при -19 ° C, за да спасят всяка от бъчвите.

В знак на почит към тях, малц майсторът на дестиларната създава Snow Phoenix. Той взема най-добрия екземпляр от спасените бъчви, за да създаде сингъл малц лимитирана версия, роден от малшанс и природно бедствие.

През 2011г,. най-скъпото уиски Гленфидих е продадено на търг на космическа цена. С него се почита най-старата жена в Шотландия, уважавана и будеща възхищение, заради постиженията си в образованието. Джанет Шийд Робъртс е последната внучка на основателя на дестиларна „долината на елена”. Едва 11 бутилки от резерв Джанет Шийд Робъртс са в обръщение по целия свят. Всяка от тях е продадена на търг за рекордни суми. Средствата ще бъдат използвани за благотворителни каузи.

След като вече знаете уникалната история на една от водещите шотландски дестиларни, вярваме, че ще бъдете още по-амбицирани да се насладите на сингъл малцовете, които дори вероятно ви превъзхождат по възраст. Уискитата, представени в този раздел в никакъв случай не могат да се определят като достъпни, но сме сигурни, че сте напълно наясно, както и ние – всяка капка си заслужава.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!