Добре дошли в марка: Bushmills

Bushmills

Искате да закупите оригинално уиски Bushmills на по-изгодна цена? Тук в Partydrinks.bg ще ви предложим страхотна сделка. Дейността ни включва продажба на марков алкохол на цени на едро. Освен това, доставяме поръчаните напитки до адрес, посочен лично от вас, така че уискито за вашето парти ще пристигне навреме чак до вратата на дома ви.

История и традиции

Смята се, че дестилерията, произвеждаща Bushmills уиски е най-старата в света. На 20 април 1608 г. крал Джеймс предоставя на сър Томас Филипс - собственик на земя и губернатор на Co. Antrim, Ирландия лиценз за дестилация. В средата 1784г. The Old Bushmills Distillery е официално открита, а Pot Still става официална нейна търговска марка, регистрирана от Хю Андерсън, която се използва и днес.

Дестилерията се намира в Bushmills, графство Антрим, Северна Ирландия. Декември 2014 г. тя сменя своя собственик, преминавайки от ръцете на Diageo plc в тези на Jose Cuervo. Всички дестилати, бутилирани под марката Bushmills уиски, се произвеждат с чиста изворна вода, изтеглена от ручея Saint Columb, който е приток на река Буш. Дестиларната база е популярна туристическа атракция, с около 120 000 посетители годишно.

Компанията, която първоначално е построила дестиларната, е създадена в 1784 г., въпреки че датата 1608 е отпечатана на етикета на всяка бутилка. Както стана ясно от увода, използвана е по-ранната дата, на която е даден кралски лиценз на местен земевладелец за дестилиране на уиски в района. Макар и с различни периоди на затваряне, Бушмилс е в непрекъсната експлоатация, дори след като е възстановена от пожар през 1885 година.

Регионът, както и самото уиски Bushmills, въпреки доста високата цена на някои екземпляри, се радва на огромна популярност. Дестиларните са ключова част от многовековната му история. Според една легенда още през 1276г, един заселник на име сър Робърт Савидж преди да победи ирландците в битка, подкрепил войските си с "могъща капка acqua vitae ", както е наричано уискито по онова време.

Самата компания е основана не по-рано от 1784г. Бушмилс е преживяла много слаби години с многократни периоди на затваряне, без да има данни за функционирането на дестилерията в официалните документи за периода 1802 - 1822 г. През 1860 г. търговците на алкохол от Белфаст Джейм Макколън и Патрик Кориган купуват дестилерията и в 1880 г. те регистрират дружество с ограничена отговорност.

През 1885 г. оригиналните сгради на Бушмилс били унищожени от пожар, но производствената база била бързо възстановена. В началото на 1890 г. един параход, притежаван и управляван от дестилерията, SS Bushmills, прави своето първо пътуване през Атлантическия океан, за да достави уискито Бушмилс на много изгодна цена в Америка. След посещение във Филаделфия и Ню Йорк, той се отправя към Сингапур, Хонконг, Шанхай и Йокохама.

В началото на 20-ти век САЩ е стратегически пазар за уискитата на Bushmills, заради високото им качество и достъпна цена. С въвеждането на сухия режим 1920г., цялата ирландска дестиларна индустрия понася сериозен удар, но Бушмилс успява да оцелее. Тогавашният директор на компанията Уилсън Бойл успява да предвиди края на забраната и складира големи количества от кехлибарената течност, готови за износ.

След Втората световна война дестилерията е купена от Исак Уолфсън, а през 1972 г. е поета от Irish Distillers, които контролират производството на всички дестиларни по това време. През 1998г. ирландската компания Irish Distillers става собственост на френската група производител на ликьори Pernod Ricard.

През юни 2005 г. дестиларната е купена от Diageo за 200 милиона паунда, който също започва голяма рекламна кампания, за да си възвърне пазарния дял от уиски Bushmills, но в началото на ноември 2014 г. е обявено, че Diageo е изтъргувала марката Bushmills с Jose Cuervo в замяна на 50% от текилата Don Julio, която Diageo вече не притежава.

Какво отличава ирландското от шотландското?

Ирландското уиски Бушмилс вероятно се е появило първо на алкохолния пазар, но днес шотландският скоч е много по-популярен. В двата малца има известна разлика, както вкусова, така и визуална. Ирландската напитка е с по-блед сламен цвят до светъл кехлибар. Прави се от ечемик (малцов и немалцуван), но в някои видове се добавя и жито.

Освен Бушмилс уиски, марките, радващи се на световен успех са: Jameson, Redbreast, Tullamore Dew, Powers, Tyrconnell. При уискитата на Ирландия също може да се говори за сериозна зрялост. Минималният срок на отлежаване е 3 години в нови или стари дървени бъчви. Някои дестилати са с по-дълга отлежалост от 12 години.

И все пак, кое прави ирландските уискита по-различни? От правна гледна точка, уискито е просто 100% произведено в Ирландия и дестилирано до не повече от 94,8% ABV. Ирландските уискита обикновено са блендирани, макар да има и производители, които експериментират в създаването на свой Сингъл малц.

Ирландските уискита са тройно дестилирани – теоретично, това е една от причините те да са по-гладки и по-леки от шотландските. Относно начина на дестилиране – ирландските се дестилират основно в казани. Днес се срещат дестилати, които са или изцяло казанно дестилирани, или са микс от колонно и казанно дестилирани спиртове.

Колекцията ни включва шампионите на престижната ирландска дестилерия - Malt 16 Years Old, 10 Years Old, 22 Years Old, Black Bush, Red Bush и Original. Разнообразието от разфасовки също е впечатляващо – можете да изберете бутилка от 500мл, 700мл, 1л или 1.75л.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!