Добре дошли в марка: Jack Daniel's

Jack Daniel's

Да разпуснеш с чаша „Jack” в ръка значи да се насладиш на класиката, но и да създадеш собствен неин прочит. Този сектор на онлайн магазин за алкохол Partydrinks.bg представя различни серии и различни разфасовки на прословутото уиски Jack Daniel’s на супер изгодна цена. С всеки артикул ще убедите лично, че създаването на нещо в продължение на 150 години изисква не само време, но и характер.

История

Всичко започва през 1864г, когато Джаспър Нютън Даниел, по-известен с именто Джак напуска дома си и бива взет под крилото на преподобния Дан Кол. В семейната ферма на Кол, Джаспър се запознава с изкуството на дестилирането, извършено майсторски от свещеника и негов роб на име Нейтън “Nearest” Грийн. Години по-късно Джак наема Nearest за свой главен дестилатор – майстор, както е прието да се казва днес.

1866г. е годината, в която официално е създадена дестилерията, произвеждаща и до днес прословутото Jack Daniel’s уиски. Тя е първата регистрирана в САЩ, а самият Даниел е главен дестилатор по това време. Ключов фактор за производството е водоизточникът, намиращ се в близост - богатата на минерали пещера Спринг Холоу (Spring Hollow).

Spring Hollow – най-доброто начало за всяка капка уиски

Пещерата Спринг Холоу е най-големият природен ресурс на Линчбърг, доставящ над 800 галона вода в минута от изключително дълбок извор под земната повърхност. Водата е кристално бистра, свежа и хладна, с постоянна температура от 14 градуса. Джак купува пещерата и околните земи за 2148 долара – сума, която е цяло състояние по онова време, и с която малко хора биха се разделили, независимо от сигурността на инвестицията.

Какво вижда младият предприемач във водата, че да се превърне една пещера в такава необходимост за неговия бизнес? Всъщност, абсолютно нищо – никаква утайка и замърсители, просто чиста изворна вода в най-натуралния ѝ вид, който може да се желае.

Варовиковите слоеве на пещерата естествено обогатяват водата с разнообразие от минерали, допринасящи за характера на превъзходното уиски Джак Даниелс. По-важното в случая е, че варовикът също така премахва желязото от водното съдържание. Желязото определено има своите приложения, но е абсолютно нежелано, когато става въпрос за производство уиски.

Всяка бутилка Джак Даниелс, продавана по света, без значение от нейната цена, се прави с водата от този уникален природен водоизточник. Като се има предвид огромното по мащаби количество, произведено с инвестиция от $ 2,148, е уместно да кажем, че Джак е получил доста добра възвръщаемост от вложения капитал.

В началото на 20-век пред света е представен един бъдещ шампион от Тенеси - Old No. 7 - емблематичният Jack Daniel’s, омекотен с дървени въглища. Старият №7 взема златен медал от Световния панаир в Сейнт Луис, Мисури, първият от седемте златни медала, които му се присъждат.

През 1907г, идвайки по-рано на работа, и неспособен да отвори собствения си сейф, Джак го рита силно в пристъп на ярост и счупва пръста на крака си. Травмата се влошава и малко по-късно отнема живота му. Предвид факта, че няма нито жена, нито деца, Даниел завещава земята и дестилерията на своя племенник Лем Мотлоу.

Омекотен с дървени въглища – резултатът си заслужава усилията

Хората са използвали какви ли не наименования за най-важния етап от дестилирането на уиски Jack Daniel’s. В щата Тенеси е официално признат за процес на окръг Линкълн, докато в повечето райони е познат като омекотяване с дървен въглен. Хората от Линчбърг обаче го наричат „допълнителна благословия” – стар метод, на който Даниел държи, използван и до днес в неговата дестилерия.

След като е дестилирано до 140-proof, уискито преминава щателна обработка. Капка по капка, то преминава през ръчно направен филтър от дървени въглища под въздействие на гравитацията и нищо друго. Процесът отнема от 3 до 5 дни, след което уискито е тотално трансформирано, или по-точно казано „благословено”

Този метод е една допълнителна стъпка, придаваща характерната мекота, която хората очакват от уиски Джак Даниелс, плащайки понякога дори по-висока от обичайната цена за бутилка. Този процес е именно факторът, който го прави това, което е – уиски от Тенеси, а не Бърбън. С дървените въглени се постига ефект, за който при отлежаване в бъчви са нужни години. Сами можете да се уверите, че допълнителните усилия и разходи си заслужават.

Бъчвите – отгледани, а не просто изработени

Уискито, което толкова много харесвате не се налива в дъбови бъчви, а им се поверява за отговорно съхранение. То ще прекара в тях солидно количество време, за да извлече от там богатия си кехлибарен цвят и голяма част от специфичните си вкусове. Бъчвите са толкова важен фактор за характера на Джак Даниелс, че същите се изработват на място. Това вероятно е единствената дестилерия в света, осмелила се да го прави.

Всяка бъчва е изработена от два компонента – американски бял дъб и педантичен американски майсторлък. Свързването е постигнато не с лепило и пирони, а единствено чрез налягането, вследствие прецизната подредба на дървения материал, и по-конкретно на точно 33 дървени летви. Нито повече, нито по-малко.

Няма две летви с еднакъв размер. Това е задача, която е твърде прецизна, за да се извърши на автоматизирана поточна линия. Веднъж сглобена, вътрешността на бъчвата се изпича и овъглява, за да се „подлъжат” естествените захари на дървото да се карамелизират. Тези захари са толкова важна част от узряването на превъзходния Jack Daniel’s, чиято цена си струва да платите, че за изработката е разработен специален метод на изпичане.

Въпреки прецизността и усилията, всяка бъчва се използва само веднъж, след което се продава на производители на сосове, пивоварни и шотландски дестилерии, които ще ги използват още няколко пъти. След като тези бъчви са били някога дом за прословутото Tennessee Whiskey, няма как продуктите, създадени от последващата им употреба да не са станали изключително добри.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!