В продуктовия ни каталог специалното малцово уиски Laphroaig е представено на невероятно изгодна цена. Този раздел е посветен изцяло на престижната шотландска марка и в него са включени нейните шампиони Four Oak, PX 48%, QA Box и Quarter Cask. Всеки от тях заслужава вашето внимание, защото узряването му в специални дървесни бъчви е част от процеса по придобиване на уникалните мека сладост и интензивен торфен вкус.
Айла – домът на големите дестилерии
Уиски Laphroaig е виден представител на една от много дестилерии, разположени на шотландския остров Айла. Твърди се, че изкуството на дестилацията е пренесено от ирландски монаси до това пусто място. Предвид неговата отдалеченост от административния център, е много по-лесно и безопасно за местните да произвеждат и усъвършенстват своите уискита. Дейност, която по това време е била под забрана.
След либерализиране на закона за спиртопроизводство по протежение на целия остров Islay се появяват нови, узаконени дестилерии. Сред производителите на уиски в региона са и двама фермери Доналд и Александър Джонстън, които през 1815г. основават своята дестилерия на южния бряг на острова. Наричат я Laphroaig, заради нейното местоположение. Името на келтски означава „Широка кухина край залива”. Дестилерията остава семейна в продължение на 139 години.
Производствен процес
При производството на уиски Лафройг и до днес се следват същите традиции, въведени от майстор-дестилаторите, произвели първите капки в далечната 1815г. Всеки от тях е добавил по нещо свое, но най-голямо влияние за вкуса на уискито имат множество уникални компоненти. Най-важните от тях са: потокът Kilbride, ръчно нарязаният торф, малцованият ечемик, студено опушените сушилни, медната алхимия, смесените бъчви и финеса на дъбовото остаряване.
Всеки етап е от решаващо значение за производството на най-богато ароматизираното от всички шотландски уискита, като водата е специален фактор. Уискито се нуждае от вода. Освен че е ключова съставка, тя служи и като охладител по време на процесите на дестилиране, и което е по-важно - осигурява вкус.
Водата от потока Килбрайд е мека, леко солена и неминерализирана. Използва се за раздробяване на ечемика, както и за да намали силата на спирта, след като е изваден от казаните. Изворната вода често се използва за редукция на уискито преди бутилиране, в случай че не е определено да стане cask-strength expression.
Водата охлажда ечемичената каша при подготовката за ферментация и се използва за кондензиране на парите на спирта обратно към течността по време на ферментационния процес. Дестилерията Laphroaig се е възползвала от торфената вода, поемана от потока Килбрайд по пътя си надолу. Уникалните качества на водата са причина за дълги съдебни спорове за собственост между двамата основатели на Лафройг и други дестилерии от региона.
Тъй като е много вероятно да спрете избора си на уникалното шотландско уиски Лафройг Quarter Cask на ексклузивна цена, вероятно ще ви бъде любопитно да научите повече за начина, по който се произвежда. Този млад и енергичен скоч е различен с това, че съзряването му е ускорено чрез отлежаване в четвърт бъчва.
Уискито отлежава около пет години в дъбови бъчви, след което се оставя за няколко месеца в quarter cask – „четвърт бъчва“, наречена така, защото размерът ѝ е с около ¼ по-малък от този на обикновените. По-малкият размер на съда предполага по голямо взаимодействие на дестилата с дървото, по интензивна оксидация и съответно по-бързо съзряване.
От ключово значение за крайния резултат са и условията в склада, където уискито отлежава. Помещението е с дебели каменни стени, пръстен под, и разположено на самия бряг на океана. Това предоставя нужната влага и постоянната температура за аромата и вкуса на уискитата на тази специална дестилерия от Айла.