Добре дошли в марка: Glen Grant

Glen Grant

Показва 1 до 7 от 7 (1 страници)

Glen Grant

Сингъл малцово уиски Glen Grant на топ цена от едни от най-добрите региони на Шотландия. Прелъстително меко, плодово и богато – така го описва не друг, а неговият създател. Не приемайте суперлативите на доверие. Опитайте го, създайте собствена представа какво трябва да бъде идеалното уиски, за да отговори на високите ви критерии. Partydrinks.bg ще ви съдейства в това приключение.

История и майстори дестилери – създаването на една легенда

През 1820 г. Джеймс Грант е сред водачите на „Нападението на Елджин”, бунтът на последния клан в историята на Шотландия. Легендата разказва, че мъжете от клана Грант били разгневени от новината, че техният водач и семейството му на практика са поставени под домашен арест от хората от низините на Елджин.

Джеймс Грант шества сред 700-те членове на клана, носейки тартанска жилетка Wilsons of Bannockburn от 1819 г., която днес гордо е изложена на показ в дестилерията. 20 години по-късно, братята Джон и Джеймс Грант кандидатстват за лиценз за дестилиране. С морето и пристанището Гармут наблизо, реката Спей на юг, и заобиколени от ечемичени нивя, всички предпоставки за производство на малцово уиски са налице.

Грант са сериозно ангажирани с изграждането на първата северна железница. В резултат на това, през 1851 г. един от локомотивите на линията Лосимут-Елджин-Рьост е наречен Глен Грант. Към 1872г. и двамата основатели на дестилерията са вече покойници. Младият Джеймс “The Major” Грант, роден 1847г. наследява бизнеса и титлата “Glen Grant” от чичо си Джон с обещанието да се докаже като достоен наследник.

Легендарен изобретател, социалист и пътешественик "Майорът" е обладан от нови идеи, които не се страхува да преследва. Той е първият човек в Хайлендс, притежаващ автомобил, а дестилерията му е първата с електрическо осветление. Той въвежда високите колонни дестилатори и пречистватели, които обуславя свежия вкус на малц и бистрия цвят, характерни за уискитата на марката и до днес.

The Major’s Reserve – съвети за консумация

The e Major’s Reserve е най-младият и най-лесно пиещ се сингъл малц от колекцията Glen Grant. Изключително вкусно и чисто, това уиски е също и силно смесваемо. Отличава се със светъл златист цвят, а ароматът му е мек, леко сух и с деликатни ябълкови нотки. Вкусът му е свеж, сметанов, с нотки на ванилия и ябълки. Финалът е средно сух с лек привкус на лешник.

Изборът на подходящи чаши е сигурен начин да се насладите максимално на сингъл малцовото уиски Glen Grant. Формата и размера на чашата променя начина на възприемане на уискито. Най-подходящи са чашите с форма на ваза snifter, sherry copita и лале, защото помагат да се освободят и уловят ароматите на малцовата напитка. Само прозрачното стъкло може да подчертае уникалния златист цвят.

Вкусът и мирисът са двете ключови сетива, които трябва да ви водят, когато оценявате добри уискита. Няма технология, която да е по-напреднала от носа ви, способна да анализира и да оцени аромата на дадено уиски. Освободете сетивата си, като леко завъртите течността в чашата. Бавно вдишвайте през носа и устата си и поемайте ароматите. Отпийте малка глътка, докато бавно вдишвате през носа.

Цветът може да ви даде много информация за историята на уискито, което дегустирате. Цветовият спектър варира от бледо сламен до тъмно златен кехлибар. Малцът, узрял в бърбънови бъчви, например, е много блед, докато цветът обикновено е по-тъмен, ако скочът е отлежал в бъчви от шери. Друг елемент, който може да потъмни малца, е времето - колкото повече са годините на съзряване, толкова по-тъмен ще бъде цветът.

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!