В предишната статия говорихме за историята на дестилация на шотландското уиски и наблегнахме на шотландския сингъл малц, който се бутилира от малцов дестилат от една дестилационна. Ето защо, тук ще се спрем на смесеното шотландско уиски (blended whisky), както и на малцоеото уиски.

ВИДОВЕ ШОТЛАНДСКО УИСКИ

В предишната статия говорихме за историята на дестилация на шотландското уиски и наблегнахме на шотландския сингъл малц, който се бутилира от малцов дестилат от една дестилационна. Ето защо, тук ще се спрем на смесеното шотландско уиски (blended whisky), както и на малцоеото уиски.

СМЕСЕНО ШОТЛАНДСКО УИСКИ /BLENDED SCOTCH WHISKY/

Смесеното шотландско уиски (Blended Scotch whisky) е най-масовият вид уиски, като 90% от уискито, което се продава по света е от този вид. То е комбинация между зърнени и малцови уискита, които отлежават минимум 3 години в дъбови бъчви.

За производството му се изисква повече от обоняние за усещане на аромата. Необходими са години опит, задълбочени познания на дестилериите (някои от тях са затворени) и материала им, както и комбинацията между зърно и малц и реакцията им към дървото.

Производството на смесено шотландско уиски преди век и половина от собствениците на магазини и търговци на вино. Когато промените в закона позволяват комбинацията между зърнено и малцово уиски и се разрешава продажбата на уиски по магазините, те са пионери в смесването на уискито.

Сред тях се открояват Джон Уокър, Уилям Тийчър, Джордж Балантайн, братята Чивас и Джон Дюър, плюс много други, чиито имена стоят на етикетите на смесените уиските и до днес.

Най-известните смесени шотландски уискита са Джони Уокър, известно с комплексните си аромати и вкусове, Грант‘с, което се характеризира с аромати и вкусове на плодове и подправки, както и Дюърс, което е с докосване на мед и сладост.

Историците смятат, че първият бленд е направен от Джон Уокър в Шотландия, който смесва разните видове чай в различни блендове в магазина си за чай. После той решава да прави микс между различни малцови уискита, които са тежки за пиене със зърнени и по този начин да направи по-леки за пиене уискита. Бизнесът се разраства, фамилията постепенно купува дестилационни и става един от най-големите производители на алкохол в света, с най-продаваната марка уиски „Джони Уокър“.

Съществува и т.нар. Deluxe Blend Whisky. Този вид уиски се различава от обикновения бленд с по-високото си съдържание на малц – около 60-70% и се прави от по-стари и отлежали дестилати. Най-популярни от този вид са марките т.нар. 12-годишно уиски. Те са т.нар. Premium Whisky, което е по-скъпо, с по-висок клас на пазара. На етикета не винаги е обозначено Deluxe Blend Whisky, нона бутилката е обзначено 12 или 15-годишно уиски, винаги става въпрос за Deluxe Blend. Например известен делукс бленд е Джони Уокър син и черен етикет (Johnnie Walker Black Label и Johnnie Walker Blue Label), Чивас Регал (Chivas Regal)и др. Възрастта на уискито не е точно 12 или 15 години, както е изписано на етикета, а се изисква най-младият дестилат, включен в бленда да е на тази възраст.

МАЛЦОВО УИСКИ /MALTZ WHISKY/

Малцовото уиски се произвежда само от малц. Думата малц означава покълнал, наречен още малциран ечемик. Малцът се суши чрез опушване с торф, което внася димен нюанс в аромата и вкуса. Различните производители на уиски в Шотландия използват повече или по-малко опушен малц, което влияе на вкуса и аромата на уискито. Ако на етикета пише само Malt, Blended Malt, Vatted Malt или Pure Malt, то уискито е микс от различни малцови дестилати, които може да са от множество различни дестилационни (спиртоварни) и с различна възраст. Обикновено се използват около 5-годишни и по-стари дестилати. Най-често малцовите уискита са с алкохолно съдържание 40-43%, но има и с по-висок градус. Градусът на отлежалите дестилати в бъчвите е над 50% и над 60%. Малцовият дестилат в Шотландия излиза от дестилацията с около 67-70 градуса и се оставя да отлежава, като през годините губи градусите.  

ШОТЛАНДСКО УИСКИ
ШОТЛАНДСКОТО УИСКИ Е НАЙ-ПОПУЛЯРНОТО УИСКИ В СВЕТА. НА ПАЗАРА ИМА ОКОЛО 2500 МАРКИ....
GRAIN WHISKY / РЪЖЕНО УИСКИ /
През 1831 г. Анеас Кофи измисля Coffey или Patent Still, което позволява да се осъществи непрекъснат процес на дестилация. Това откритие довежда до пр...

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!