
В предишната статия говорихме за историята на дестилация на шотландското уиски и наблегнахме на шотландския сингъл малц, който се бутилира от малцов дестилат от една дестилационна. Ето защо, тук ще се спрем на смесеното шотландско уиски (blended whisky), както и на малцоеото уиски.
ВИДОВЕ ШОТЛАНДСКО УИСКИ
В предишната статия говорихме за историята на дестилация на шотландското уиски и наблегнахме на шотландския сингъл малц, който се бутилира от малцов дестилат от една дестилационна. Ето защо, тук ще се спрем на смесеното шотландско уиски (blended whisky), както и на малцоеото уиски.
СМЕСЕНО ШОТЛАНДСКО УИСКИ /BLENDED SCOTCH WHISKY/
Смесеното шотландско уиски (Blended Scotch whisky) е най-масовият вид уиски, като 90% от уискито, което се продава по света е от този вид. То е комбинация между зърнени и малцови уискита, които отлежават минимум 3 години в дъбови бъчви.
За производството му се изисква повече от обоняние за усещане на аромата. Необходими са години опит, задълбочени познания на дестилериите (някои от тях са затворени) и материала им, както и комбинацията между зърно и малц и реакцията им към дървото.
Производството на смесено шотландско уиски преди век и половина от собствениците на магазини и търговци на вино. Когато промените в закона позволяват комбинацията между зърнено и малцово уиски и се разрешава продажбата на уиски по магазините, те са пионери в смесването на уискито.
Сред тях се открояват Джон Уокър, Уилям Тийчър, Джордж Балантайн, братята Чивас и Джон Дюър, плюс много други, чиито имена стоят на етикетите на смесените уиските и до днес.
Най-известните смесени шотландски уискита са Джони Уокър, известно с комплексните си аромати и вкусове, Грант‘с, което се характеризира с аромати и вкусове на плодове и подправки, както и Дюърс, което е с докосване на мед и сладост.
Историците смятат, че първият бленд е направен от Джон Уокър в Шотландия, който смесва разните видове чай в различни блендове в магазина си за чай. После той решава да прави микс между различни малцови уискита, които са тежки за пиене със зърнени и по този начин да направи по-леки за пиене уискита. Бизнесът се разраства, фамилията постепенно купува дестилационни и става един от най-големите производители на алкохол в света, с най-продаваната марка уиски „Джони Уокър“.
Съществува и т.нар. Deluxe Blend Whisky. Този вид уиски се различава от обикновения бленд с по-високото си съдържание на малц – около 60-70% и се прави от по-стари и отлежали дестилати. Най-популярни от този вид са марките т.нар. 12-годишно уиски. Те са т.нар. Premium Whisky, което е по-скъпо, с по-висок клас на пазара. На етикета не винаги е обозначено Deluxe Blend Whisky, нона бутилката е обзначено 12 или 15-годишно уиски, винаги става въпрос за Deluxe Blend. Например известен делукс бленд е Джони Уокър син и черен етикет (Johnnie Walker Black Label и Johnnie Walker Blue Label), Чивас Регал (Chivas Regal)и др. Възрастта на уискито не е точно 12 или 15 години, както е изписано на етикета, а се изисква най-младият дестилат, включен в бленда да е на тази възраст.
МАЛЦОВО УИСКИ /MALTZ WHISKY/
Малцовото уиски се произвежда само от малц. Думата малц означава покълнал, наречен още малциран ечемик. Малцът се суши чрез опушване с торф, което внася димен нюанс в аромата и вкуса. Различните производители на уиски в Шотландия използват повече или по-малко опушен малц, което влияе на вкуса и аромата на уискито. Ако на етикета пише само Malt, Blended Malt, Vatted Malt или Pure Malt, то уискито е микс от различни малцови дестилати, които може да са от множество различни дестилационни (спиртоварни) и с различна възраст. Обикновено се използват около 5-годишни и по-стари дестилати. Най-често малцовите уискита са с алкохолно съдържание 40-43%, но има и с по-висок градус. Градусът на отлежалите дестилати в бъчвите е над 50% и над 60%. Малцовият дестилат в Шотландия излиза от дестилацията с около 67-70 градуса и се оставя да отлежава, като през годините губи градусите.