Шампанското спада към шумящите вина, които се делят на пенливи и искрящи.Отличителна черта на шампанизираните вина е, че те се получават чрез процес навторична ферментация.

Шампанското спада към шумящите вина, които се делят на пенливи и искрящи. Отличителна черта на шампанизираните вина е, че те се получават чрез процес на вторична ферментация.

Шампанското е вид пенливо вино с френски корен, а наименованието е регламентирано със закон – то е защитено с Мадридския договор още през 1891 година, като по силата на този договор само пенливото питие, произведено в областта Шампан може да носи името "Шампанско" - на френски и английски се изписва "Champagne" (на френски се произнася "шампень" - с меко "н" в края на думата, а на английски се произнася "шампен" с леко удължено "е" в края на думата). За производството на пенливата напитка се използват няколко определени сорта грозде, като в едни случаи те се комбинират, а в други – не.

Областта Шампан е най-северната лозарска област във Франция. Тя се намира на североизток от Париж – около 140км и е част от басейна на някогашното вътрешно море. Красивата плодородна област обхваща 33 хиляди хектата и в нея са концентрирани около 34% от лозята на Франция.

Варовиковите отлагания и геоложките движения водят до образуване на платата Монтан де Реймс /Montagne de Reims/ и Кот Де Блан /Cote de Blan/, където се намират селищата с наименованията на шампанско – Гран Крю /Grand Cru/ и Премиер Крю / Premier Cru/. Най-добрите изби за шампанско са около градовете Реймс и Еперне.

ИСТОРИЯ НА ШАМПАНСКОТО

Известно е че през Средновековието в Европа основно монаси и църковни служители са се занимавали с лозарство и винарство. Красивата област Шампан има много богата история. През 496 година архиепископът на Реми – Свети Реймс кръщава в Шампан първия френски крал Кловис. Векове по-късно, в периода от 898г. до 1825г. френските крале се освещават в Реймс. Пищните им церемонии биват поливани с вина тип шампанско.

Съществуват спорове за произхода на шампанското и до днес. До скоро е считано, че тази божествена напитка е патент на френския монах – Пиер Периньон, който по-късно получава титлата „дом“. Той прави всичко възможно, за да създаде най-доброто вино на света. Историята разказва, че дом Периньон достига случайно до етапа на втората ферментация и така постига резултат – шампанското, което носи неговото име. И до днес „Дом Периньон“ се счита за напитка на богоизбрани хора.

Постепенно Пиер /дом/ Периньон подобрява технологията на производство, но основният му проблем е липсата на подходящи бутилки за съхранение на тази пленителна напитка. Около 1700 година жителите на острова изобретяват бутилки от стъкло, които са подходящи за съхранение на шампанското.

ПРОИЗВОДСТВО НА ШАМПАНСКО

Шампанизираните вина се произвеждат само от три вида грозде – пино ноар /Pinnot Noir/, пино мюние /Pinnot Meunier/ и шардоне /Chardonnay/. Пино мюние е разновидност на пино ноар, което има изключително плодов характер и придава специфичен аромат на виното. Шардонето придава елегантност и стил на виното, докато Пино Ноар е синоним на силен вкус. Вината тип „шампанско“ рядко произхождат само от един сорт грозде или от едно селище.

Известен факт е, че шампанското се отличава от другите вина по по технологията на неговото призводство, като ключов момент в него е процеса на вторична ферментация. В производството на Шампанско са характерни две ферментации, като втората протича изкуствено. По време на протичането на втората ферментация се отделят малки мехурчета въглероден двуокис, които остават в бутилката, което води до рязко повишаване на налягането в бутилките. Ето защо бутилките се произвеждат от по-дебело стъкло.

Интересен факт е, че бутилките за шампанско издържат на три пъти по-високо налягане от това в автомобилните гуми. Бутилките с шампанско се въртят ежедневно под различен ъгъл за натрупване на утайка, която впоследствие се отделя старателно. Съществуват два вида шампанско, в зависимост от степента на сладост и сухотата на виното.

Причината за високите цени на истинското шампанско е сложната технология на производството му. Неотдавна е продадено и най-старото шампанско на света – уникална бутилка на възраст цели 200 години, която е открита в товара на корабокруширал кораб като цената на проведения търг е достигнала 30 000 евро.

ВИДОВЕ ШАМПАНСКО

В зависимост от технологията на производство и от сортовете грозде, могат да се класифицират следните видове шампанско:    

Blanc de blancs – това е фино бяло вино (превежда се Бяло от бялото), което се произвежда единствено от шардоне;

Blanc de noirs – това е вино (превежда се като Бяло от червеното), което е изработено единствено от червено грозде - пино ноар и пино мюние;

Brut - сухо вино със захарно съдържание под 15 г/л;

Extra brut - захарно съдържание от 0 до 6 г/л;

Sec - захарно съдържание от 17 до 35 г/л, което тук означава полусухо;

Demi sec - захарно съдържание от 33 до 50 г/л;

Doux – сладко

Класическото шампанско по правило е бяло. Бяло вино може да се произвежда и от червено грозде, но технологията на производство изисква отделяне на ширата след изстискването на джибрите. Виното се оцветява вследствие на престоя на ширата с джибрите. Наситеността на виното зависи от продължителността на престоя.

Голяма част от шампанизираните вина се съхраняват за кратко време като обикновени вина, като най-често те се получават от вина с различна година на производство. Ако е използвано бяло вино от една реколта, на етикета задължително се изписва френския термин Millésimé. Тези вина се произвеждат в най-добрите години /средно на всеки четири години/. Основно правило в Шарман е купаж на грозде от различни парцели и реколти. Най-продаваните видове шампанско са на вината Brut sans année (сухо без реколта).

ПОДНАСЯНЕ И КОНСУМАЦИЯ НА ШАМПАНСКО

Шампанското се поднася охладено и е желателно, преди да се сервира, да се съхранява в хладилник. То се сервира на температура 6-8° в кофичка, пълна с лед и вода.

За да запази качествата си, шампанското трябва да се отваря под ъгъл 45°. То се сервира във високо стъклени чаши, за запазване на вкуса и за по-дълго удоволствие от консумирането му.

Според правилата на етикета, чашите трябва да са пълни наполовина. Всяка отворена бутилка шампанско трябва да се пие в рамките на 24 часа, защото след това вкусът му се губи.

АЛКОХОЛ - ИСТОРИЯ, ВИДОВЕ, ФАКТИ
Алкохолът е най-древното и все още разпространено вещество. Археологически проучвания сочат, че лозата е опитомена от човека заедно с житните растения...
БИРА
Бирата се смята за най-старата алкохолна напитка в света. Днес тя се нарежда по популярност на трето място в света след кафето и чая....

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!