През 1831 г. Анеас Кофи измисля Coffey или Patent Still, което позволява да се осъществи непрекъснат процес на дестилация. Това откритие довежда до производството на зърнено уиски, което е съвсем различно и с по-малко интензивен дух от малцовото уиски.

През 1831 г. Анеас Кофи измисля Coffey или Patent Still, което позволява да се осъществи непрекъснат процес на дестилация. Това откритие довежда до производството на зърнено уиски, което е съвсем различно и с по-малко интензивен дух от малцовото уиски. Това и основната роля на зърненото уиски – като по-леко и ароматизирано, когато е смесено с по-огнените малцове, то вече позволява да се развие популярността на Scotch Whiskey до значително по-широк пазар. Поради въвеждането на данъци върху малца много дестилатори в Ирландия започват да заменят малца с други зърна като царевица, пшеница и немалциран ечемик. Това именно довежда до първоначалното възникване на зърненото уиски като отделна категория.
Разбира се, че освен в продуктите, от които се произвежда, при зърненото уиски има и различна технология. При зърнените дестилати липсва процеса по малциране. Зърното се смила и се поставя в съд, заедно с вода. Идеята на добавената топла вода е да извлече тези вещества, които по-късно ще се превърнат в захар и алкохол. Едва след това протича ферментацията. След което идва редът на дестилацията. Последващите действия по отлежаване на уискито са аналогични и при двата вида уиски – спиртът се полага в дъбови бъчви. По правило, както и при малцовото уиски, зърненото старее около 3 години, за да може да се нарече „уиски”, след което се насочва към създаването на блендовете или смесените уискита. Тъй като, както беше отбелязано, основната цел на производството на уиски от зърно е да се постигне по-неутрален възможен резултат в областта на ароматите, така че просто да се „изравнят“ вкусовете на смесеното уиски, самото зърнено уиски обикновено не е много популярно и „зрелищно”. Неговата роля не е да добавя вкусове към крайния продукт, това е по-скоро ролята на малца. Затова при отлежаването се използват много стари, неактивни бъчви и много често продуктът не остава по-дълго в бъчвата, отколкото 3-те години, които законът изисква.
Въпреки това, тъй като някои смесени уискита се продават с декларация за възраст, зърненото уиски се оставя да старее повече, защото възрастта, обявена на бутилката, е възрастта на най-младия компонент на сместа. Така че и самото зърнено уиски също „се задължава” да отлежи съответното определено време.

ВИДОВЕ ШОТЛАНДСКО УИСКИ
В предишната статия говорихме за историята на дестилация на шотландското уиски и наблегнахме на шотландския сингъл малц, който се бутилира от малцов д...
АЛКОХОЛ - ИСТОРИЯ, ВИДОВЕ, ФАКТИ
Алкохолът е най-древното и все още разпространено вещество. Археологически проучвания сочат, че лозата е опитомена от човека заедно с житните растения...

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!