Общоизвестно е, че бялото вино се сервира с риба и морски дарове, а червеното – с месо и месни продукти. Причината е, че бялото виноподчертава вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя не толкова приятен послевкус. До този факт са стигнали японски учени, които са анализирали почти 100 разновидности вино в продължение на няколко месеца.

Общоизвестно е, че бялото вино се сервира с риба и морски дарове, а червеното – с месо и месни продукти. Причината е, че бялото виноподчертава вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя не толкова приятен послевкус. До този факт са стигнали японски учени, които са анализирали почти 100 разновидности вино в продължение на няколко месеца.

Бялото вино се произвежда от много и различни сортове грозде, като основните са Совиньон блан, Треминер, Пино Гри, Шардоне, Пино блан, Албариньо, Керацуда, Шенин блан, Семийон, Мускат, Алиготе, Ризлинг.

Вината Совиньон Блан са сочни и кристалноч исти. Те се характеризират със свеж, фин и изключително хармоничен вкус. Ароматът им е прекрасен, с нотки на тропически плодове, сено и цариградско грозде. Тези вина се сервират охладени, на температура между 7 и 10 градуса и е препоръчително да се консумират, докато са млади, тъй като те не стареят – не подобряват вкусовите си качества с течение на времето. Те са идеални за консумация със салати, риба, морски дарове, сирена.

Бяло вино Траминер се харакреризира с плътно и мощно тяло, както и с екзотичен аромат, които засищат сетивата. То се сервира охладено. Характерно за това вино е, че то не може да се комбинира със строго определени храни – плодове, особено тропически като портокали, манго, папая и ананас. Сред подправките идеална комбинация са джинджифил, къри, канела и карамфил. Това вино може да се поднася и с пушени сирена. Не е приелмлва комбинацията с кисели ястия, както и с деликатно приготвени птици и морски храни.

От сорта грозде димят се произвеждат сухи бели и ароматни вина с добра киселинна структура. Вино димят се харакреризира с наситен златист цвят и аромат с прасковени нотки. Долавя се и ненатрапчиво усещане на индрише, акация и липа. Дори някои производители дообогатяват аромата с различни билки, благодарение на което се оформя профил на виното и то продобива плътност. Димят е леко и свежо вино, много приятно за консумация. То се поднася охладено, на температура около 14 градуса. Това вино е подходящо за сервиране с ястия, в които не присъстват силни подправки с наситен аромат и вкус. То е идеална комбинация с бяла риба, морски деликатеси или леки специалитети от птиче месо като шишчета или пържоли от пуешко месо, печени пъдпъдъци или свежа салата от пилешко месо, както и с различни видове сирене и плодове.

Като едно от най-аристократичните вина е възприето вино Пино Гри. Това благородно вино трябва да се сервира леко охладено, на температура между 8 и 10 градуса. То се поднася в чаши за вино със столче, а за тези, които искат да усетят спецификите на виното, може да се подбере съвсем леко издължена чаша. При разливане на виното чашата не трябва да се препълва. Традицията повелява да се напълни само 2/3 от чашата.

Вино Пино Гри е се комбинира с леки храни. То е чудесно за сервиране с риба и рибни деликатеси, специалитети с морски дарове, както и с птиче, патешко и пуешко месо. Любителите на постната храна могат да го консумират с гъби. От голямо значение е да не се прекалява с подправките, тъй като те могат да притъпят качествата на виното.

Вината от грозде от сорта Шардоне имат плътно тяло, достатъчно алкохолно съдържание и дълъг послевкус.

Вино Шардоне се характеризира с чудесни плодови аромати, които напомнят на ароматен жълт плод (ананас, папая, круши и пъпеш), когато е произведено от добре узряло грозде. Плътното му тяло, както и високият му алкохолен процент позволяват отлежаването му в нови дъбови бъчви. Най-добрите вина Шардоне от Австралия и Калифорния са с висок алкохолен процент и отлежават в дъбови бъчви. Резултатът е невероятния им аромат на кокос и сладка ванилия, които се дължат на новата бъчва. Вкусът на шардонето се различава в зависимост от произхода и винификацията. Това вино е изключително популярно най-вече заради уникалните си маслени нюанси, както и заради богатата палитра от плодове, които се долавят във вкуса му – пъпеш, ябълка, дюля, лимон, грейпфрут, смокиня. Бургундските шардонета могат да се похвалят с много аромати и плодови вкусове, като доминиращи са ябълка, круша и лимон, комбинирани с изключително минерално присъствие. По-силните шардонета имат вкус на масло или ядки.

Вино Шардоне се съчетава чудесно с пресни зеленчуци и различни летни ястия. То е отлично за пиене с мазна риба и морски дарове. Ароматното бяло вино върви със салати и морски дарове, както и със салати с много съставки. Шардоне и стриди са изискана комбинация, подходяща за най-специалните поводи. Освен със салати и морски дарове, вино Шардоне може да се сервира и с различни видове паста, най-вече със спагети и лазаня, приготвени с гъст сметанов сос. Отлично допълнение към това невероятно вино са и крехките пилешки и телешки меса, меки сирена като бри и камамбер. Както с посочените ястия и салати, това вино може да се съчетае и с десерт като плодове и леки сладкиши с плодов крем. То се сервира на температура 9-11 градуса.

Друго уникално вино е Пино блан, което се прави от грозде от сорта Пино блан. То произлиза от Франция и се смята, че е генетична мутация на сортовете Пино Гри и Пино Ноар. През 1996 година виното е определено като бял вариант на Пино Ноар.

Вината от сорта Пино блан се отличават с ясен жълтеникав цвят. , като понякога се забелязват и зеленикави оттенъци. Те са сухи и леки, характеризиращи се с изявена свежест. Те иамт аромат на ябълки и праскови, като същевременно се усещат и пикантни нотки. Те се пият неотлежали, тъй като не е разпространена практиката да бъдат съхранявани за дълъг период от време в изби и мазета. Ако се оставят да отлежат, резултатът е вина с много приятни медни оттенъци.

Вино Пино блан е меко и пивко, а консумацията му е истинско удоволствие за ценителите.

То се поднася на температура 10-12 градуса. Това вино може да се съчетае с разнообразни храни като риба, птиче месо и сирена.

Вината от гроздов сорт Албариньо се характеризират ссъ светъл жълтеникав цвят, висока киселинност и силен алкохолен градус – 11,5-12,5%. Те са изключително благоуханни, с богато разнообразие на аромати на билки, цитрусови плодове, също и праскови, кайсии и ябълки. Понякога може да се усети лека горчивина, причинена от дебелата кожица на плода, както и от големия брой семчици. Вино Албариньо е елегантно и плътно питие със свежо начало и елегантен финал.

Вино Албариньо е препоръчително да се сервира на температура около 10 градуса. То се сервира с бели меса, ястия от риба и други морски деликатеси, както и със салати от листни зеленчуци.

Вино Керацуда е българско вино, което се прави от грозде Керацуда. То се характеризира със сламеножълт цвят с кехлибарени оттенъци. То има фин и приятен аромат, наситен с цветисти нотки и свеж, и деликатен вкус. Местните производители споделят за него, че е много пивко, но и много силно и трябва да се пие в малки количества, бавно и на малки глътки.

Вино Керацуда се сервира на температура 10-12 градуса. То е чудесна комбинация с риба, морски деликатеси, птичи меса, омлети, както и плодове като ябълки, круши и праскови.

Вината от сорта Шенин Блан се характуризират с добре изразени плодови аромати и привкусове, както и с висока киселинност. Те имат аромати на кайсия, орехи и мед.

Вино Шенин Блан се сервира добре охладено . То има универсален характер по отношение на храната – може да се сервира със средиземноморска храна, риба, суши, телешко месо, също и със зеленчузи, леки меса и предястия.

Вината от сорта Селийон са сухи и бели. Те имат аромат на дъб и зърно, като се долавят и нотки на мед и плодове като смокиня, круша, пъпеш, праскова, кайсия, дюля. Направените от семийон гроздови еликсири се отличават с богат букет, дълбочина, плътност, гладкост и ланолин, също и с освежаваща лимонна киселинност. Те са с ниско алкохолно съдържание.

Тези вина могат да бъдат поднасяни с различни храни като сирена, морски дарове, миди, черен дроб, меса и салати. Те се сервират охладени на температура 10-12 градуса.

От грозде Мускат се произвеждат трапезни, пенливи и ликьорни вина. Вината от този сорт се отличават със силен аромат и цветист характер. При отпиване се създава усещане за виолетки и индрише. Тези вина се консумират в най-ранна възраст, не се оставят да отлежат. Те се сервират на температура 8-10 градуса и са чудесна комбинация с всякакъв вид меса, риба и морски дарове.

Вино Алиготе отлежава в дъбови бъчви. То не се характеризира с дълъг период на отлежаване, а се консумира младо. Това вино има приятен плодов аромат, като се долавят тонове на дюли и ябълка и вкус с леки лешникови нотки. То може да се поднася както със салати, така и с риба, морски дарове, пилешко месо и сирена.

Вино Ризлинг е универсално вино, което, поради финия си баланс на захар и киселинност му позволява да бъде комбинирано с най-различни видове ястия – месни, рибни и зеленчукови. То е едно от малкиет вина, които си партнират с подправките от източната кухня. Това вино може да се сервира с различни студени предястия, ястия от риба, морски дарове, меса и сирена, а също и със свежи плодове и плодови десерти.

ЧЕРВЕНО ВИНО
Виното е най-старата алкохолна напитка. Самата дума ‚вино‘ произлиза от гръцката дума „Fοινος", която се превежда като „вино и лоза“....
ШОТЛАНДСКО УИСКИ
ШОТЛАНДСКОТО УИСКИ Е НАЙ-ПОПУЛЯРНОТО УИСКИ В СВЕТА. НА ПАЗАРА ИМА ОКОЛО 2500 МАРКИ....

АБОНИРАЙТЕ СЕ!

ПОЛУЧАВАЙТЕ НАШИТЕ АКТУАЛНИ СУПЕР ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!